Enemmän irti pronssimetalleista
Pronssi on innovaationa jo yli 5000 vuotta vanha. Se on kuparipohjainen erikoismetalli, johon pääsääntöisesti seostetaan tinaa sekä seoskohtaisesti muita seosaineita. Pronssi sekoitetaan usein metalleista messinkiin, joka myös on kuparipohjainen metalli, mutta jonka seosaineena käytetään sinkkiä.
Pronssin käytettävyys erityisesti tribologisesti kuormitetuissa sovelluksissa on keksinnön iästään huolimatta edelleen vertaansa vailla. Kaikkialla, missä on toisiaan vasten liukuvia osia, tapahtuu adhesiivista kulumista. Ilmiössä kappaleiden pinnankarheuden huiput kylmähitsautuvat yhteen aiheuttaen näin kitkaa ja kulumista. Tarkoituksenmukaista on pyrkiä kehittämään näitä ominaisuuksia ja yksi tehokas keino onkin käyttää pronssiseosta terästä vastaan. Pronssi reagoi kemiallisesti vain heikosti rautapohjaisiin metalleihin vähentäen näin koneenosan kiinnileikkautumisriskiä. Tyypillinen Sacometalin tuote onkin juuri liukulaakeri.
Onko pronsseilla vielä kehityspotentiaalia? Ehdottomasti on.
Olennaista on ymmärtää, minkälaisen lupauksen olet tuotteellesi antanut.
Pronssikomponentteihin keskittyminen on nyt ajankohtaista
Useissa pronssiseoksissa käytetään seosaineena lyijyä sen parantaessa kuivavoitelutilanteessa pinnan tribologisia ominaisuuksia. Lyijyä käytetään myös yleisesti edullisena seosaineena parantamaan valetun kappaleen koneistettavuutta.
Huomion arvoista juuri nyt on, että Euroopan kemikaalivirasto on suosittanut lyijyn lisäämistä luvanvaraisten aineiden listalle. Päätöksen asiasta tekee varsinaisesti Euroopan komissio, eikä asian käsittelylle ei ole päivämäärää uuden komission vielä järjestäytyessä.
Oletamme lyijyn käytön pronssin seosaineena loppuvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Tätä tukee sekä kemikaaliviraston aiempien suositusten toteutumiset että Euroopan komission 24.2.2024 tiedottama direktiivi työhygieenisen lyijyaltistuksen raja-arvojen laskemisesta.
Lyijyä käsittelevät valmistusprosessit altistavat lyijyn imeytymiselle. Kaikissa prosesseissa mutta erityisesti pronssivalimossa, työhygieenisellä raja-arvolla on suuri merkitys. Altistusrajoja ollaan Euroopan Unionin tasolla laskemassa alemmas. Suomessa Työterveyslaitos on päivittänyt lyijyn biomonitoroinnin toimenpiderajojen perustelumuistion 25.9.2023, jossa myös suositellaan vähentämään lyijyn työperäistä altistumista merkittävästi ja annetaan suosituksia kansallisen lainsäädännön päivittämiseen jo ennen EU direktiivin asettamia määräaikoja.
Me Sacometalilla uskomme, että pronssiseosten tulevaisuus tulee olemaan täysin lyijytön. Lyijyyn kohdistuvat rajoitteet, sekä markkinoiden korostuva vaade vastuullisuudesta, pakottaa pronssikomponenttien seuraavan sukupolven olemaan lyijyvapaa.
Sacometal tekee laajasti tutkimusyhteistyötä
Olemme pohjoismaiden johtava pronssitutkimusta tekevä valimo ja konepaja. Modernin laboratoriomme lisäksi teemme tribologista tutkimusta mm. TTY:n kanssa. Olemme kokenut tuotekehityskumppani pronssiseosten optimoimisessa. Oli kyse seos-standardien sisällä olevasta ainevalinnasta tai täysin kustomoidusta seoksesta.
Toimimme yhteistyössä asiakkaidemme ja Tampereen yliopiston kanssa lyijyttömien seosten toiminnallisuuden testaamisessa.
”Olen ollut hirveän tyytyväinen, miten olemme löytäneet uusia tapoja tutkia ja analysoida koko tribologista yhtälöä käytännön testien tukemana. Olemme pystyneet tuottamaan tutkittua tietoa lyijyttömistä seoksista asiakkaalle, joka haluaa olla varma tuotteestaan, kun rajoitukset ajallaan astuvat voimaan”, kommentoi tuotekehityspäällikkömme Leo Janka yhteistyöprojektien henkeä.
Olemme kehittäneet testausympäristöä mm. Business Finlandin tukemassa Resilient Bronze hankkeessa, joka on myös osa Valmet Beyond Circularity veturihanketta.
Seoskehityksellä lisäarvoa liiketoiminnallesi
Haluatko pronssikomponentin kestävän mahdollisimman pitkään tai soveltuvan paremmin tiettyyn ympäristöön? Standardin mukaan valittu seos on aina kompromissi, jonka tekemisessä on toki puolensa.
Etenkin strategisissa kohteissa tarkoituksenmukaisiin ominaisuuksiin pyrkiminen tuottaa lisäarvoa tuotteellesi ja varmistaa asiakaskokemuksenne onnistumisen.
Pronssikomponentilla on tyypillisisesti myös hyvä asema jälkimarkkinoilla. Liukulaakeri on kulutusosa, jonka vaihtovälin määrittelet sinä. Kanssamme voit tehdä varaosamyynnistäsi kannattavampaa määrittelemällä tuoteominaisuuksille tavoitteet ja kehittämällä siihen sopivimman pronssiseoksen.
Käydäänkö työhön?
Onko sinulla olemassa oleva, lyijyä sisältävä pronssikomponentti, jonka tulevaisuus mietityttää?
Haluatko selvittää pronssikomponenttisi lisäarvopotentiaalin seosominaisuuksia parantamalla?
Autamme projektin muodostamisessa ja kaikessa mitä siihen tarvitset. Olemme täällä juuri sitä varten.
Olethan matalalla kynnyksellä yhteydessä
Sacometal Oy
Turkkirata 14
33960 Pirkkala, Finland
+358 3 342 7700
etu.suku@sacometal.fi
Käytä ensisijaisesti suoria kontaktiemme puhelinnumeroita.
Leo Janka
Tuotekehityspäällikkö
+358 50 3847232
leo.janka@sacometal.fi
Ilari Kinnunen
Toimitusjohtaja
+358 440409374
ilari.kinnunen@sacometal.fi